Hva er LAMP Stack?

LAMP Stack blir brukt over hele verden og der du finner en datamaskin knyttet til internett, vil du også mest sannsynlig finne denne type teknologi brukt.

Jeg har for tiden tatt et kurs på jobben om javscript, jQuery og json. Men det viste seg at for å kunne forstå kurset måtte du også sette deg inn i PHP, og mySQL. Dette plundret meg. For i skrivende stund er jeg ikke noe ekspert på databaser. Men jeg har vært innom MERN Stack, som jeg kanskje skal skrive en artikkel om når jeg får tid. Jeg har tid, men akkurat nå er det LAMP som står i fokus.

Så hva er LAMP?

LAMP står for «Linux, Apache, mySQL og PHP» og det er et oppsett for å lage nettsider som inneholder dynamisk data. Skal du for eksempel lage en blogg, må du ha en nettside som er koblet til en database. Og databasen er jo da mySQL. Skriver du for eksempel en post. Vil dette sendes til databasen og blir lagret som en «POST» request. Apache er server-programmet som gjør det mulig å kommunisere med websiden. Den kommuniserer også med PHP, som er programmerings-språket logikken er skrevet i. Og til sist Linux, er operativsystemet du bruker på din datamaskin. Her kan du selvfølgelig bruke windws og kjøre Linux som virtuell maskin. Men det er vanligst å bruke Linux i web-utvikling. Bruker du ikke Linux kan du bruke Windows eller Mac som da endrer navnet på stacken til henholdsvis WAMP og MAMP.

Du finner mye informasjon på internett om dette på wikipedia.org, men litt dårlig dokumentert på norsk enda. Uansett, skulle du ville lære dette anbefaler jeg kurs på coursera.org eller udemy.com. So long!

Skribent: danielhoifodt

Jeg lager hjemmesider og har også kunnskaper om app-utvikling i android og ios. Jeg jobber i Netsense software services i Skien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *