Komme i gang med Nativescript!

Er du ute etter å bygge apps for smart-telefoner og lurer på hvor du skal starte. Jeg har noen tips!

Jeg er egentlig mest flink på å bygge web-apps. Men jeg har de siste dagene fått i oppgave å sette meg inn i hvordan man lager EKTE apps til Android og iOS. Windows phone er utelukket, det for bli i neste århundre. Men stort sett bruker folk enten Android eller iOS(Apple). De bruker sine elskede apper opptil flere ganger om dagen. Bare tenker meg hvor mye jeg bruker VKT sin buss og ferge app, … «konstant».

Så hvilke teknologier der ute finnes det som lar deg lage apper til disse dingsene? Før i tiden, noen tiår tilbake, brukte man Java og C++ til å lage disse programmene. Det var selv før smarttelefonen kom på markedet. Men de siste årene har markedet for apputvikling beveget seg i en retning hvor man bruker mer og mer javascript. Spesielt i web-utvikling bruker man javascript men nå også i mobiltelefoner. Som noen av dere vet kjøres javascript i web-browseren. Så du slipper egentlig å kjøre masse ekstra programmer for å programmere noe i dette språket. Men ikke på mobil. Da må du bruke Node.js, som er nettopp dette. Et program som lar deg kjøre javascript som f.eks på en server… Så hvor kommer Nativescript inn i bildet?

Nativescript lar deg programmere apper til både Android og iOS. Du kan selv velge mellom å bruke enten Angular, Vue, ren Javascript eller Javascript med Typescript, som programmerings-type. Jeg bruker nå den sist-nevnte.

Er det mye slit å sette opp apper i nativescript?

Både ja og nei. Les dokumentasjonen først og gå spesielt til «denne» siden og les gjennom. Du finner informasjon om å installere på de ulike operativsystemene vi bruker idag. Jeg har kun satt det opp på windows, og slet litt før jeg fant denne siden. Du kan bli stoppet av antivirus programmer, så slå dette av under installasjonen. Når du har installert alt kjør en tns create app-name . Du kan velge å installere med templates hvis du vil det også. Så når du har kommet så langt er det bare å begynne å kode (kremt!). Du finner selvsagt videoer om dette på nettet. Spesielt for de som bruker Angular. Jeg går ikke inn i kodingen fordi det er neste kapittelet mitt å forstå. Det er ganske mye nytt i forhold til å kode for eksempel en hjemmeside. Men øvelse gjør mester. Du kan få det til.

Lykke til!

Skribent: danielhoifodt

Jeg lager hjemmesider og har også kunnskaper om app-utvikling i android og ios. Jeg jobber i Netsense software services i Skien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *