Lær deg html, css og javascript

Skal du bli front-end utvikler eller bare kode hjemme? Og trenger et sted å starte? Jeg skal gi deg noen tips på veien.

For å lære om webben og hvordan nettsider er bygd opp lønner det seg å starte med html, css og javascript. Fordi dette er byggeklossene i moderne webutvikling. Mange husker 90-tallet med sine forferdelige nettsider. Mye har skjedd siden den gang. Og for å bli med på utviklingen må man lære seg relevant teknologi. De første nettsidene brukte kun html. Det førte til at utseendet ble kjedelig men det starter jo alltid i det små. Internett var jo en revolusjon for menneskeheten, men det tok tid til å være så brukervennlig og fleksibelt som det er i dag. CSS kom i 1996 med sin første versjon CSS1. Det gav mulighet for å style nettsidene og var starten på en industri-standard. Javsscript kom ca. i 1996 det også med navnet «JScript» før det sendere ble kaldt «javascript». Alle disse språkene har gjennomgått mye forandring og utvikling frem til idag, og blir fortsatt forsket på og utviklet.

HTML:

Html er strukturen på nettsiden. Det er byggeklossene til mye og er den viktigste delen. Den inneholder elementer med start og slutt. Hvert element sier noe om hva det skal inneholde. F.eks. <p>Hei jeg heter Daniel.</p> som er et paragraf element med tekst «Hei jeg heter Daniel.». Det finnes mange av disse og passe til bestemte typer input. Mer om dette på www.w3schools.com

CSS:

Css eller Cascading Style Cheet, er hvordan html elementene ser ut. Du kan legge til et bakgrunnsbilde eller forme størrelsen på tekst. Eller lage rom mellom tekst og bilde eller mye annet. Hvis du skal style et html dokument kan du gjøre det på 3 forskjellige måter. Style direkte på html dokumentet f.eks: <p style="color : red">Hei jeg heter Daniel.</p>. Som vil gi rød tekst. Eller du kan style i tagger. F.eks. <style> <p>{color : red;} </style>, eller til sist legge ved en filbane til ekstern css fil. Eks. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="dinfil.css">

Javascript:

Javacript brukes til å kode både html og css. Det kan få en tekst til å bli grønn istedet for rød når du trykker på en knapp. Eller det kan refreshe hele siden om du vil. Javascript bruker variabler til å lagre data i. Som igjen kan bli kodet til å gjøre noe spesifikt. Du vil kanskje generere et tilfedig tall på siden. Det kan gjøres med Math.random(), eller hente en style fra siden og gjøre den grønn: document.querySelector("p").style.color = "green"; da ville teksten på «Hei jeg heter Daniel.» blitt grønn.

For å få til programmering trengs det mye trening. Det kan virke helt «gresk» til å begynne med. Men mitt tips er å ta et enkelt steg av gangen. Gå til www.w3schools.com og prøv deg ut. De har kode editor i browseren. Har du lyst på litt mer grunnleggende og lange videoer med prosjekter og eksempler kan du prøve www.udemy.com til en rimelig penge.

Det var mine tips. Lykke til.

Skribent: danielhoifodt

Jeg lager hjemmesider og har også kunnskaper om app-utvikling i android og ios. Jeg jobber i Netsense software services i Skien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *