Hva er AI og Neural Network?

Artificial intelligence eller AI er rundt oss allerede. Men hva er egnetilg AI og hvordan er det relatert til neural network?

AI er også kalt maskin læring. Eller på norsk kalt kunstig intelligens. Og ved hjelp av neural networks hjelper det oss med å kjenne igjen stemme, bilder, styre roboter, medisisk bilde gjenkjenning, og styre fly for å nevne noe. Vanlige datamaskiner kan ikke lære nye begreper/funksjoner, som i kunstig intelligens, ved hjelp av den tradisjonelle metoden vi opererte med data før. Neuronal networks er en type AI som mimikerer hjernen i måten dataen er bygd opp. I stedet for å bruke en digital modell, bygger den nettverk og sammenkoblinger mellom «neuron» liknende elementer. Bilde av et neuron under:

neuron
neuron

Ved å ta denne inspirasjonen fra hjernen er neural networks igjenkjennbart med denne modellen. Et kunstig nettverk snakker med hverandre og blir også kalt neurons i neural networks.

ann
Kunstig nurunal network

Input laget inneholder neuronene, som får input fra utsiden. Dette er hvor den faktiske læringen foregår.

Output laget inneholder responsen til den informasjonen og om den lærte noe nytt eller ikke.

The hidden layer sin oppgave er å overføre input til output og se om det inneholder noe nyttig informasjon.

Et eksempel på AI og neural network er Siri. Apple sin personlige assistent. Eller Amazon sin Alexa er også blitt populær. Du vekker dem med å bruke et oppvåkning-ord, som f.eks «Hi Alexa», så kan du spørre om hva som helst.

 

Skribent: danielhoifodt

Jeg lager hjemmesider og har også kunnskaper om app-utvikling i android og ios. Jeg jobber i Netsense software services i Skien.

2 tanker om “Hva er AI og Neural Network?

  1. Veldig fin artikkel!
    Tror du kunne ha godt av å lese over teksten et par ganger. Jeg får ikke så godt førsteinntrykk når det er en skrivefeil i tittelen. Det heter ‘Neural Network’.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *