Hva er egentilg open source?

For mange er definisjonen «open source» ukjent, eller bare noe de har hørt snakk om. Men hva er egentlig open source?

Open source er en måte å dele data og prosjekter på internett. Du har sikkert hatt bruk for et bilde, til en presentasjon eller liknende. Det er fildeling på nettet. Når vi snakker om open source snakker vi oftest om programvare. Disse er utgitt for at andre skal kunne modifisere dem selv og oppdatere og lage egne versjoner. Noen bruker deler av koden til å hjelpe dem med å bli ferdig med et prosjekt som kan være en app, et spill eller en web-side.

Det finnes en organisasjon bak open source, som med mange tiltak har disse også et. Det kalles «Open Source Initiative», og ble startet i 1998 i Palo Alto, California. Det hele startet med at Netscape slapp ut kodene sine for at andre skulle kunne modifisere og forbedre programvaren. Det førte til at de dannet et kallenavn for dette som en slags fellesbetegnelse på dette fenomenet, nemlig «open source». Dette førte til at det ble enklere for utviklere og jobbe og bidra.

I dag er det mange som driver open source kode på internett. Git hub er et eksempel på dette. Ved å bruke datamaskinen kan man lagre prosjekter på nettet i et såkalt «repository» hvor filene blir liggende og folk kan gå inn og kopiere dem når som helst. Her inne ligger det tusenvis av verktøy som utviklere kan bruke i sine prosjekter. Du kan velge å klone med et program som heter GIT, eller laste ned zip. Git er laget av Linus Thorvalds som også lagde Linux.

Microsoft/vscode som er en kode editor. Er et open source prosjekt og rangerer øverst på listen over mest populære. Facebook med react-native er på nummer to og er et program for å lage dynamisk innhold i apper. Og til sist tensorflow er på tredje plass i popularitet blant utviklere og er et program som visualiserer data i grafer.

Med alle disse verktøyene på open source gjør det hverdagen for utviklere mye lettere og billigere. Takk:)

Skribent: danielhoifodt

Jeg lager hjemmesider og har også kunnskaper om app-utvikling i android og ios. Jeg jobber i Netsense software services i Skien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *